Kontakt

kontakt meniVodiči

vodici meniJavni pozivi

javni poziviPoslovni prostori

pos prostoriDokumenti

docs

Privreda

Opština Teslić je do 1992 god. ulazila u krug srednjerazvijenih privrednih sredina. Tome je prvenstveno doprinosila razvijena industrija (drvna, hemijska, metaloprerađivačka, industrija obuće i druge) te građevinarstvo, saobraćaj i trgovina.Danas, prerađivačka industrija je jedna od najznačajnijih privrednih grana opštine Teslić. U okviru ove industrije na području opštine Teslić aktivno posluju 54 poslovna subjekta. Unutar prerađivačke djelatnosti prema ostvarenom ukupnom prihodu od prodaje i broju zaposlenih izdvajaju se:

  • Drvna industrija
  • Metaloprerađivačka industrija
  • Hemijska industrija
  • Tekstilna industrija
  • Industrija kože i obuće
  • Prehrambena industrija

Drvna industrija

Veliki šumski potencijal opštine Teslić je omogućio razvoj drvne industrije, kao jedne od najperspektivnijih privrednih djelatnosti opštine. Do 1992. godine ključni subjekt drvoprerađivačke industrije opštine, bio je nekadašnji konglomerat drvne industrije Borja Teslić, koja je upošljavala preko 1.500 radnika. Ovo preduzeće prošlo je kroz značajne probleme u procesu tranzicije, međutim specifična tehnička i poslovna znanja i iskustva, koja su razvijena u ovoj firmi, kao i značajni kapaciteti u radnoj snazi, poslužili su kao osnova za razvoj privatnog sektora u oblasti drvoprerađivačke industrije u kasnijem periodu.

Glavni proizvodi drvne industrije u Tesliću su rezana građa, elementi za namještajnu industriju, ploče od masivnog drveta i ostali slični poluproizvodi. U ovom sektoru na području opštine Teslić izdvajaju se 4 preduzeća na osnovu ostvarenog prihoda, broja zaposlenih i kapaciteta: Interlignum d.o.o., Elgrad d.o.o., Drvo-Commerce d.o.o. i Lignacon d.o.o. Karakteristike ova četiri preduzeća su da zajedno ostvaruju cca. 50 miliona prihoda od prodaje i upošljavaju  preko 815 zaposlenih (93,14% od ukupno zaposlenih u drvnoj industriji). Ostala preduzeća  na području  opštine Teslić koja posluju u oblasti drvne industrije ostvaruju prihod od prodaje ispod 2 miliona i zapošljavaju u prosjeku 5 radnika.

Ukupni prihod od prodaje u oblasti drvne industrije iznosi 64.122.393,00 KM u 2014.godini, odnosno 44,07% od ukupnog prihoda prerađivačke industrije. Od toga, 29.707.371,00 KM (20,41% od ukupnog prihoda prerađivačke industrije) se odnosi na prihod od izvoza roba i usluga.

Metaloprerađivačka industrija

Osnovna djelatnost preduzeća koja se bave metalopreradom  na području opštine Teslić je proizvodnja metalnog namještaja i konstrukcija, obrada inoxa, željeza i drugih metala, proizvodnja čeličnih buradi i sličnih posuda od čelika, trgovina proizvoda i poluproizvoda crne i obojene metalurgije, remont, montaža i održavanje u procesnoj industriji, brodogradnji, energetskim objektima, te izrada i montaža svih vrsta konstrukcija i cjevovoda. Značajnija preduzeća u ovoj industriji na području opštine Teslić su Metal d.o.o., Eurometal d.o.o., Saldatura d.o.o. i GIP 2 d.o.o.  
Preduzeća koja imaju  najveći broj zaposlenih su Metal (36 zaposlenih u 2014. godini)  i GIP 2 (29 zaposlenih u 2014. godini). Saldatura i Eurometal u prosjeku imaju od 15 do 17 zaposlenih, dok ostala preduzeća u metaloprerađivačkoj industriji imaju od 1 do 8 zaposlenih.

Prihod od izvoza u ukupnom prihodu metaloprerađivačke industrije iznosi 82,28% (6.698.018 KM prihoda od izvoza u odnosu na 8.140.112 KM ukupnog prihoda metaloprerađivačke industrije) u 2014. godini. Učešće prihoda od izvoza metaloprerađivačke industrije u ukupnom prihodu prerađivačke industrije na području opštine Teslić iznosi 4,60%. Također od ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji poslovni subjekti koji se bave metalopreradom upošljavaju 126 zaposlenih (5,45%).

Tekstilna industrija

Sektor prerade tekstila i kože bilježi značajan porast u posljednjih nekoliko godina i predstavlja sve značajniju industrijsku granu u Tesliću. Najznačajnije preduzeće u ovom sektoru je Dević-tekstil d.o.o. Teslić koje je osnovano 2001. godine, kao direktna strana investicija preduzeća Dević d.o.o. Zagreb. Dević proizvodi pamučno donje rublje vrhunske kvalitete, te posjeduje zaokružen proces proizvodnje, koji obuhvata pletenje pređe, doradu pletiva, krojenje, šivanje, izradu čipke, kontrolu kvaliteta i pakovanje gotovog proizvoda.

U odnosu na ukupan  broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji na tekstilnu industriju se odnosi 10,91%. Učešće prihoda tekstilne industrije na području opštine Teslić u ukupnom prihodu prerađivačke industrije je 10,89% u 2013. godini i 11,86% u 2014. godini. Također u ukupnom prihodu od izvoza prerađivačke industrije, tekstilna industrija učestvuje sa 2,54% u 2014. godini.

Industrija kože i obuće

Značajnija preduzeća u industriji kože i obuće na području opštine Teslić su Verdi d.o.o. (proizvodnja kožne obuće na principu lohn poslova i kožne galanterije), Škrebić Company d.o.o. (proizvodnja obuće) i Neno Company d.o.o. (proizvodnja tekstilne pozamanterije).

Učešće prihoda industrije kože i obuće u ukupnom  prihodu  prerađivačke industrije iznosi 5,65% u 2013. godini i 8,08% u 2014. godini.
Od ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji u 2014. godini, industrija kože i obuće zapošljava 459 radnika (19,87% od ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji)  što je za 3,37% više u odnosu na 2013. godinu.
Vrijednost izvoza industrije kože i obuće se kreće od 5 do 10 miliona, i učešće prihoda od izvoza u ukupnom prihodu prerađivačke industrije iznosi 6,79%.

Hemijska industrija

Akcionarsko društvo HI Destilacija Teslić, osnovano 1896. godine, predstavlja najznačajnije preduzeće na području opštine Teslić u oblasti hemijske industrije. Djelatnost ovog preduzeća uključuje proizvodnju drvenog uglja i sirćetne kiseline, proizvodnju briketa od prašine drvenog uglja, te proizvodnju aromatizovanog, alkoholnog, vinskog i jabukovog sirćeta.

Učešće prihoda HI Destilacija u ukupnom prihodu prerađivačke industrije iznosi 10,88%  u 2014. godini.  HI Destilacija u 2014. godini upošljava 329  zaposlenih (14,24% od ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji), što je za 7 zaposlenih više u odnosu na 2013. godinu. Preduzeće također bilježi i porast ukupnog prihoda za 10,48% u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu. Učešće prihoda od izvoza u ukupnom  prihodu  preduzeća HI Destilacija iznosi 58,75%, a učešće u ukupnom prihodu prerađivačke industrije iznosi 6,39%.

Prehrambena industrija

Značajnija preduzeća na području opštine Teslić koja se bave prehrambenom djelatnošću su mesna industrija Natura d.o.o. (Natura Vita) i pekara Unitas d.o.o.
Osnovna djelatnost preduzeća Natura Vita je prerada mesa i mesnih proizvoda, trajnih, polutrajnih i konzervisanih, kao što su kobasice, salame, hrenovke, naresci, gulaši, sušeni i dimljeni proizvodi i trajne kobasice. Preduzeće je osnovano 2001. godine, na području Blatnice koje je pogodno za razvoj proizvodnje hrane, stočarstva i raspolaže sa izuzetnim vodnim resursima.  Natura Vita trenutno ima 103 zaposlenih, odnosno 10 zaposlenih više u odnosu na 2013. godinu i  ostvareno je povećanje prihoda u 2014. godini za 27,25% u odnosu na 2013. godinu.
Preduzeće Unitas d.o.o. je osnovano 1999. godine. Pored primarne djelatnosti, proizvodnje pekarskih proizvoda, sekundarna djelatnost je proizvodnja papirne ambalaže i u 2014. godini imaju ukupno 29 zaposlenih. Ukupan ostvareni prihod preduzeća je u 2014. godini za 95,01% veći u odnosu  na 2013. godinu.

Učešće prihoda prehrambene industrije u ukupnom prihodu prerađivačke industrije iznosi 11,88% u 2013. godini i 13,20% u 2014. godini, dok se na broj zaposlenih u prehrambenoj industriji odnosi samo 6,06% od ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji opštine Teslić u 2014. godini.
Proizvodnja prehrambene industrije opštine Teslić se skoro u potpunosti realizuje na domaćem  tržištu tako i prihoda od izvoza nije bilo u 2014. godini, dok je u 2013. godini prihod od izvoza usluga iznosio samo 13.311,00 KM.

 

Sajt opštine Teslić

grb zv

Korisni sajtovi

dom zdravlja

t org

 rad


kontakt

investsrpska


p komora


irbrs


e srpska


rars


apif

SERVISI OPŠTINE TESLIĆ

Please publish modules in offcanvas position.