Kontakt

kontakt meniVodiči

vodici meniJavni pozivi

javni poziviPoslovni prostori

pos prostoriDokumenti

docs

Prirodni resursi

Najznačajniji prirodni resursi opštine Teslić su:

  • šume;
  • poljoprivredno zemljište;
  • vodni potencijali, posebno ljekovite mineralne vode;
  • mineralne sirovine.

Šume su najznačajniji prirodni resurs opštine Teslić. Šumski potencijal opštine Teslić iznosi 5% u ukupnom šumskom potencijalu Republike Srpske, što je vrlo značajan postotak ako se uzme u ozbir da se na opštinu Teslić odnosi samo 3% teritorije i 3% stanovništva RS. Površina šumskog zemljišta u opštini Teslić, uključujući zemljište u državnom i privatnom vlasništvu, iznosi ukupno 57.912,94 ha, odnosno 68% ukupne površine opštine Teslić. Visoke šume s prirodnom obnovom zauzimaju 60,56% ukupne šumske površine.

Vodni resursi s kojima raspolaže opština Teslić su površinske vode, akumulacije podzemnih voda te izvorišta mineralnih i termalnih voda. Područjem opštine Teslić protiče 21 rijeka i ukupna dužina njihovih tokova iznosi 237 km. Rijeka Usora predstavlja najveći vodotok sa 50,3 km dužine rječnog toka. U Gomjeničkom jezeru (površina cca. 0,65 ha, ukupna količina vode cca. 20.000 m3) je zastupljena riba poput šarana i štuke koju ribolovci vještački naseljavaju.16Najznačajniji vodni resurs opštine Teslić su ljekovite mineralne vode (Banja Vrućica, Vlajići) na osnovu kojih se razvio  zdravstveni turizam sa Banjom Vrućicom kao izvanrednim privrednim potencijalom.

Poljoprivredno zemljište na području opštine Teslić zauzima 41.523 ha (uključujući ugare i neobrađene oranice), odnosno 49,08% od ukupne površine opštine. Od toga, 44,70% su oranice.Obradivo poljoprivredno zemljište i pašnjaci su pogodni za razvoj mnogih grana poljoprivrede poput ratarstva, voćarstva, povrtlarstva i stočarstva. Karakteristika poljoprivrednog zemljišta, u većini slučajeva, je usitnjenost parcela. Većina poljoprivrednih posjeda je veličine oko 3,5 ha sa parcelama manjim od 1 ha.17

Mineralne sirovine sa kojima raspolaže opština Teslić su magnezit, laporac, dolomit, granit i krečnjak. Kada je u pitanju isplativost eksploatisanja, najveće dokazane količine su pronađene u slučaju krečnjaka i granita “gabro”.

Sajt opštine Teslić

grb zv

Korisni sajtovi

dom zdravlja

t org

 rad


kontakt

investsrpska


p komora


irbrs


e srpska


rars


apif

SERVISI OPŠTINE TESLIĆ

Please publish modules in offcanvas position.