Kontakt

kontakt meniVodiči

vodici meniJavni pozivi

javni poziviPoslovni prostori

pos prostoriDokumenti

docs

Poljoprivreda

Poljoprivredno zemljište

sljivaPrema podacima Republičke geodetske uprave na području opštine Teslić se poljoprivredno zemljište prostire na 29.182 ha (34,5 % ukupne površine). Dominira zemljište u privatnoj svojini-25.958 ha ili 88,9 %, dok je u državnom vlasništvu samo 3.224 ha ili 11,1 %. Prema istom izvoru, po strukturi dominiraju oranice sa 68,4% (19.947 ha), a slijede pašnjaci (5324 ha), livade (2517 ha) i voćnjaci (1395 ha). Većina poljoprivrednog zemljišta se nalazi u ruralnom dijelu, a u urbanom području je pod poljoprivrednim zemljištem ukupno 2.915 ha, ili oko 10% ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Interesantno je da se većina zemljišta najviših bonitetnih klasa nalazi na urbanom području u dolinama Male i Velike Usore.
Dominantne proizvodnje su proizvodnja mlijeka oko 5000 muznih krava, ovčarstvo u proizvodnji ovčijeg sira i jagnjećeg mesa, svinjogojstvo proizvodnja mesa za potrebe lokalnog stanovništva i tržište, voćarstvo  sa površinama u intenzivnoj proizvodnji jabuka 15 ha, šljiva 24 ha, malina 32 ha i lijeska 18 ha, te poslednjih godina i proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru i proizvodnja biološki ispravnog povrća te proizvodnja meda i ljekobilja.

Ukupno registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Teslićje oko 636 od kojih komrecijalnih 207 nekomercijalnih 427 gazdinstava.
Upravcu povećanja konkurentnosti poljoptivredne proizvodnje a u cilju racionalnog korišćenja raspoloživih resursa i sticanja dohotka na vlastitom imanju, preduzimaju se mjere:

  • povećanje nivoa investicija u poljoprivrednu proizvodnju na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima i davanje podsticaja tekućoj proizvodnji u određenim vrstama proizvodnje,
  • podrška preradi i marketingu poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina,
  • podrška organizacijama koje okupljaju poljoprivrednike (zadruge i udruženja),
  • iznalaženje povoljnijih izvora finansiranja poljoprivrede.

Naročita pažnja a kroz institucionalnu podršku se posvećuje edukaciji poljoprivrednih proizvođača o intezivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i racionalnom korišćenju resursa i očuvanju životne sredine.

Eco Food Tura - Analiza stanja i mogućnosti razvoja ekološke proizvodnje sa posebnim osvrtom na MAP sektor uključujući akcijski plan

Sajt opštine Teslić

grb zv

Korisni sajtovi

dom zdravlja

t org

 rad


kontakt

investsrpska


p komora


irbrs


e srpska


rars


apif

SERVISI OPŠTINE TESLIĆ

Please publish modules in offcanvas position.