Kontakt

kontakt meniVodiči

vodici meniJavni pozivi

javni poziviPoslovni prostori

pos prostoriDokumenti

docs

Obrazovanje

Na području opštine Teslić u oblasti školstva radi jedna predškolska ustanova, osam centralnih, 27 područnih osnovnih škola i dvije srednje škole od kojih je jedna Srednja mješovita škola "Jovan Dučić" u kojoj u prosjeku bude oko 800 učenika, a druga je Mješovita škola ''Nikola Tesla'' sa prosjekom od oko 700 učenika.Obrazovni profili u obe škole su: gimnazija, ekonomski, trgovački i ugostiteljsko-kulinarski tehničari sa četvorogodišnjim školovanjem i trogodišnjim školovanjem, mašinski tehničari, tehničari finalne obrade drveta, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari elektronike, a u sistemu trogodišnje nastave sticana su znanja za zanimanje bravara, automehaničara, varilaca, instalatera, obrađivača metala rezanjem, stolara i električara.
U bližoj okolini se obrazuju i kadrovi u turizmu i hotelijerstvu, poljoprivredi i šumarstvu, uslužnim djelatnostima, ekonomiji i komercijali, tekstilnoj industriji, medicini, saobraćaju i građevini, te gimnazijalci, ukupno na godišnjoj razini oko xx učenika završava srednju školu.


Visokoobrazovani kadrovi (otprilike 150 završenih studenata godišnje iz Teslića, odn. oko 7500 s područja RS) stižu sa fakulteta iz šireg okruženja. Na fakultetima u Banja Luci i Istočnom Sarajevu obrazuju se kadrovi svih smjerova, a u bližoj okolini dostupni su kadrovi iz sektora saobraćaja, drvnoprerađivačke industrije, metalurgije, kemije, mašinci, i menadžeri proizvodnih tehnologija. Kvalitetni kadrovi nalaze se i u popratnim sektorima kao što je građevina, ekonomija, informacijske tehnologije, te u sektorima medicine, prava, umjetnosti i društvenih djelatnosti.


U okviru projekta „Tehnička akademija za obradu drveta i metala“ Teslić u MŠ „ Nikola Tesla“ vrše se obuke  za sticanje prakse učenika formalnog obrazovanja tehničke škole i stručno usavršavanje radne snage u drvnom i mašinskom sektoru.

akademija teslic

Obuke su održane za četiri zanimanja i to: dizajner mašinskih dijelova, dizajner namještaja, lakirer i varilac.Centar za obuku u drvnom i mašinskom sektoru obrazuje radnu snagu u sektorima drva i metala po zahtjevima investitora kroz subvencionirane programe kako bi se osigurala dostupnost obrazovanog kadra sa vještinama svjetske razine.
U krugu od 50 km dostupni su centri za neformalno obrazovanje i programe dokvalifikacije, prekvalifikacije i usavršavanje koji najbrže mogu odgovoriti na jednostavnije potrebe investitora.

Sajt opštine Teslić

grb zv

Korisni sajtovi

dom zdravlja

t org

 rad


kontakt

investsrpska


p komora


irbrs


e srpska


rars


apif

SERVISI OPŠTINE TESLIĆ

Please publish modules in offcanvas position.